Het jaarlijkse grote sterilisatieproject van de Stichting Dierenbescherming Suriname was in de eerste jaren voornamelijk gericht op de Surinaamse honden. Sinds 2012 zijn ook poezen bezitters in de gelegenheid gesteld om hun dieren tegen een sterk gereduceerd tarief te laten steriliseren. Echter, uit de cijfers van de afgelopen jaren blijkt dat het aantal aangemelde poezen sterk achterblijft op het aantal aangemelde honden. En dit terwijl ook poezen zich meerdere keren per jaar voortplanten, zelfs vaker dan bij honden het geval is. Ook dit jaar viel het cijfer van het aantal geopereerde poezen in het niet bij het aantal honden: 387 honden t.o.v. 47 poezen!!

Om de poezen eigenaren over de streep te trekken is er in april 2014 voor het eerst een sterilisatieproject georganiseerd speciaal voor poezen. Het project mag een succes genoemd worden: in 1 week met slechts 1 dierenarts ter beschikking zijn maar liefst 82 poezen onvruchtbaar gemaakt!! De animo bleek dusdanig groot, dat er na afloop van het project nog eens 50 poezen zijn gesteriliseerd tijdens het DBS zwerfhonden project. Hiermee is dit laatste project omgedoopt tot het DBS mixproject. In totaal hebben we 132 poezen kunnen helpen in het kader van het poezensterilisatieproject.

Het poezenproject is mogelijk gemaakt door de vrijwillige bijdrage van dokter Inez van de Brande, met assistentie van mw. Saskyia Ramfalie en mw. Arla Weijgerse. Daarnaast hebben nog een 5 tal extra vrijwilligers geholpen met het tot stand komen van dit unieke project.